Tot l’alumnat de les escoles i els instituts participants estava molt sensibilitzat amb els drets dels infants
El Cicle de Cinema i Drets dels Infants per a centres educatius va concloure el passat 20 de novembre, coincidint amb la commemoració dels 26 anys de la Convenció sobre els Drets de l’Infant. En aquests moments s’està duent a terme o bé finalitzant la tercera part de la guia pedagògica: el treball a l’aula de reflexió després del visionat de les pel·lícules i l’elaboració de les creacions escolars per part de l’alumnat.
La proposta del curs 2015-16 dedicada a Educar per viure ha resultat molt ben acollida per part de les escoles i els instituts de Barcelona, de tal manera que hem eixamplat i intensificat el nostre radi d’acció a la ciutat. Hem tingut un gran èxit d’assistència a les dotze sessions escolars programades i fins i tot se n’han organitzat tres d’extres per l’alta demanda: una per a cicle inicial, una altra per a cicle mitjà i una per a cicle superior.
A continuació, us apuntem un petit balanç de les reflexions i les principals aportacions que infants i joves han aportat als Cinemes Girona fruit de les sessions prèvies a l’aula des dels diversos nivells educatius participants: des d’educació infantil fins a 3r i 4t d’ESO.
Les dues sessions dedicades educació infantil, amb la selecció de curtmetratges Set contes d’educar per viure, van estar plenes de sorpreses. Entre elles, destaquem un mural dedicat als i les mestres com a persones clau en el procés d’aprenentatge, o fotografies amb missatges per reflexionar sobre el dret d’anar a l’escola, a aprendre, a ser estimats, a rebre ajuda i a fer realitat els somnis de cadascú. Els infants més menuts van fer-nos arribar les seves aportacions de viva veu sobre què aprenen a l’escola i qui els ajuda a la vida del dia a dia, incidint en el paper de la família, els i les mestres i les amistats.
Molta activitat a educació primària
Els infants del cicle inicial d’educació primària van veure Kerity, la casa dels contes. Arran d’aquest film, van fer aportacions interessants a favor de la diversitat, reivindicant que els nens i les nenes de totes les cultures tenen els mateixos drets. Van tenir l’oportunitat de donar una gran importància al fet saber de llegir i explicar perquè és tan important desenvolupar els nostres talents. També van demanar el dret a jugar i a divertir-se, així com poder decidir sobre el seu futur amb l’acompanyament dels pares i les mares.
Els grups classe de cicle mitjà que van gaudir de Camí a l’escola van realitzar aportacions molt variades, ja que es tracta d’un documental que es pot abordar des d’òptiques diverses.
El camí a l’escola dels infants de cicle mitjà fou analitzat, qüestionat i revalorat. Hi va haver molt bones aportacions sobre la importància de l’accés a una escola de proximitat i qualitat per a tothom. Tots i totes van mostrat molta determinació per perseguir els seus somnis i van valorar l’acompanyament, el suport i l’orientació tant de la família com dels equips docents.
El film escollit per al cicle superior d’educació primària va ser El color del paraíso, el qual va marcar emocionalment a molts infants: “ens ha fet valorar el que tenim”. L’alumnat assistent va reflexionar al voltant de la necessitat d’estima, de respecte, d’acceptació i d’igualtat d’oportunitats per a tots els infants del món, amb una educació adequada a les seves necessitats. Els nens i les nenes participants ens van recordar la importància de la família i l’escola, a més del dret a escollir i equivocar-se per tal de complir els seus somnis.
Un apunt interessant és que la pel·lícula també va servir a algun centre educatiu per analitzar el seu voltant. Per exemple, una de les participacions va comentar què és el bullying i la importància de respectar els drets dels companys i les companyes.
Una secundària compromesa
Els i les alumnes de 1r i 2n d’ESO fou molt reivindicatiu, tot exigint més recursos i suport a les famílies per part de l’administració. Más allà de la pizarra va inspirar-los a demanar als governs el dret de tots els infants a rebre una educació de qualitat: que garanteixi l’accés a totes les persones, respecti els ritmes d’aprenentatge de cadascú i incorpori l’educació emocional.
Els i les participants d’aquesta edat no es van oblidar de ressaltar la importància del respecte i el diàleg per la resolució de conflictes. La pel·lícula ha servit per reflexionar sobre la situació actual de pèrdua de drets fonamentals. El film posa de relleu la necessitat de lluitar pels drets dels infants arreu, sense perdre tot el que s’ha aconseguit després d’anys de lluita.
Pel que fa a 3r i 4t d’ESO, van veure la pel·lícula L’onada, que gira entorn del paper del professorat i els rols de lideratge. Els haurà resultat una proposta molt encertada per parlar de les derives autoritàries de la societat i dels extremismes.
Els i les joves van incidir en la necessitat del respecte mutu. Així mateix, van destacar que la pertinença a un grup fa treure els vessants més positius de cadascú però també pot derivar erròniament en posar l’accent en els més negatius. Una de les aportacions va assenyalar que “cal ser un/a mateix/a i construir la nostra pròpia identitat amb criteri propi”. L’alumnat també es va qüestionar la necessitat d’aquest tipus “d’experiments” i de seguir cegament un líder, ja que “hi ha altres formes d’organització”.
D’altra banda, els i les participants més grans del Cicle de Cinema i Drets dels Infants van valorar la importància d’un bon lideratge per part del professorat: una peça clau en la seva formació com a persones, a l’hora de lluitar pel seu futur i defensar els seus drets.
Per la nostra part, continuarem treballant i lluitant pels drets dels infants. En breu, podreu veure i compartir les reflexions i les creacions escolars d’altres centres educatius a l’apartat Creacions escolars del bloc.