// El color del paraíso


de Majid Majidi



Dates d’exhibició: 13 i 16 de novembre i sessió extra 20 de novembre, 10h als Cinemes Girona


Drets i valors a treballar

Dret de l’infant a la comprensió i l’afecte per part de la seva família, i a una protecció especial de cara al propi creixement físic, mental i social.

El dret de l’infant amb diversitat funcional a rebre una educació i unes atencions especials.

Dret de l’infant amb necessitats educatives especials a gaudir d’una vida plena i respectable, amb dignitat, valent-se per sí mateix i participant activament a la comunitat.

El dret de l’infant a desenvolupar, en condicions d’igualtat d’oportunitats, les seves aptituds i el seu judici individual, i el seu sentit de responsabilitat moral i social.

El dret de l’infant a desenvolupar noves aptituds, a experimentar per un mateix, a aportar un criteri propi i a aprendre des de la creativitat.

La pel·lícula

Sinopsi:


El pare d’en Mohammad va a buscar el seu fill a l’internat per a infants cecs el darrer dia de curs. Des del primer moment, es fa evident la manca d’amor del pare cap a en Mohammad, a qui considera una càrrega després de la mort de la seva mare. En canvi, el protagonista és un nen de vuit anys cordial, sensible i intel·ligent. Està molt content de passar l’estiu al petit poble on viuen la seva àvia i les seves germanes, la Hanie i la Mahareh. El seu pare fa plans per desprendre-se’n. Tot i tenir un futur incert, el protagonista sempre mostra una gran força de voluntat i molta curiositat per tot el que l’envolta.

Fitxa tècnica

Títol original: Rang e Khoda (El color del paraíso)

Direcció i guió: Majid Majidi

Actors i actrius principals: Mohsen Ramezani, Hossein Mahjoub, Salime Feizi i Farahnaz Safari

País de producció: Iran

Any d’estrena: 1999

Durada: 88 minuts

Drama. Versió castellana

Activitats d'aula

Primeres reflexions a l'aula:


Hi ha dues opcions:

 

Joc de rols: Distribuir la classe en equips, cada subgrup tria un dels rols i situacions descrits: per exemple, el perfil d’un noi o noia que va a un internat per a invidents o algú que considera que és molt important el respecte dels seus companys de classe. Cada grup disposarà de la descripció d’un rol que haurà d’entendre per després debatre’l i fer-se’l seu. Quan l'equip estigui dins del seu rol, se’ls facilitarà un repte on es troba immers el seu personatge i hauran de mirar de resoldre’l responent a una sèrie de qüestions. Les conclusions s’exposaran i compartiran amb el grup classe.

Material de suport


Pluja d’idees i debat: Començar amb una pluja d’idees sobre les qüestions clau dels drets dels infants a treballar amb la pel·lícula: per exemple, com creu l’alumnat que la família ha de tractar als nens i nenes o què significa igualtat de drets. En base a les idees recollides, es prepararà un debat amb el grup classe dividit en dos equips. Per tancar-lo, cada grup aportarà alguna cosa que ha après de l’altre equip.

 

Després de fer l’activitat escollida convé fer una reflexió de tancament per estructurar l’aportació que cada grup classe farà a la sala de cinema i, al final de la sessió, el professorat pot presentar la sinopsi i tràiler d'El color del paraíso.

 



Sabíeu que...


El director Majid Majidi és un dels directors més importants del cinema iranià actual, en companyia amb Amir Naderi, Bahman Ghobadi, Jafar Panahi o, el més conegut, Abbas Kiarostami.

 

Després de la revolució de 1979, el cinema iranià ha tingut un gran reconeixement internacional, malgrat els constrenyiments censors interns. Això ha provocat que, per exemple, l’Estat permetés que circulessin internacionalment pel·lícules que prohibia dins del país.

 

Tots els personatges de la pel·lícula estan interpretats per actors no professionals. L’únic que és professional és el que fa de pare.

 

Aquest film va guanyar el Premi a Millor Pel·lícula al Festival de Montreal i el Premi del Jurat al Festival de Gijón, el 1999. També va ser considerada com una de les 10 millors pel·lícules de l’any 2000 per la revista Time i pels crítics del New York Times.



Activitat de creació a l'aula: 


  • Dividir el grup classe en quatre equips de treball. Cada subgrup d’alumnes escollirà un dels cinc drets que queden reflectits a la pel·lícula i acabarà plasmant la defensa del seu dret en forma de rap, amb la idea de que primer n’escriguin la lletra i després puguin enregistrar-lo en un suport sonor o bé audiovisual.

Materials de suport

Vídeos

Tràiler (en anglès)

Llibres:


  • Almada, A. i Wimmer, S. (2013). La niña que caminaba entre aromas. Madrid: Cuento de Luz.
  • Casals, A. (2009). El món sobre rodes. Barcelona:  Edicions 62.
  • Casals, A. (2011). Sense fronteres. Barcelona. Edicions 62.
  • Dahl, R. (2005). Matilda. Barcelona: Empúries.
  • Díaz, G. (2013). Óyeme con los ojos. Madrid: Anaya.
  • Hausfater-Douïeb, R. i Latyk, O. (2003). El nen estel. Barcelona: Baula.
  • Landa, M. (1999). Quan els gats se senten molt sols. Barcelona: Barcanova.
  • Orlev, U. (2002). Corre, noi, corre! Barcelona: Alfaguara.
  • Saint-Euxpéry, A. (2009). El petit príncep. Barcelona: Salamandra.

Pel·lícules:


Enllaços d'interès:


Bloc del Cicle de Cinema i Drets dels Infants

www.cinemadretsinfants.org


Textos legislatius al web de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona:


- Llistat de textos de referència

http://w110.bcn.cat/portal/site/DretsCivils/?vgnextchannel=0000000760161504VgnV6CONT00000000000RCRD&lang=ca_ES


- Documents de lectura fàcil

http://w110.bcn.cat/portal/site/DretsCivils/?vgnextchannel=0000000760166708VgnV6CONT00000000000RCRD&lang=ca_ES


Altres:


Pàgina web de Majid Majidi.

http://www.cinemajidi.com/

Trailer i making-of de Muhammad, Messenger of God, dirigida per Majid Majidi.

https://www.youtube.com/watch?v=k1bm5AWSvEc

Una escola amb drets.

http://escolaambdrets.enredate.org/


Guia didàctica completa


Descarrega

8 COMENTARIS

DEIXA UN COMENTARI

Amb aquest comentari, acceptes instal·lar una cookie al vostre navegador.