// Relats d'infants en situació de refugi
 

Diverses autories


Dates d’exhibició: dissabte 19, 11h, i dilluns 21 de novembre, 17h30' als Cinemes Girona




Drets i valors que tracten els curtmetratges

Dret dels infants desplaçats a ser acollits en altres països, on puguin gaudir dels mateixos drets que la resta d’infants i rebre suport per desenvolupar-se com a persones.

Si no és possible l’anterior, dret dels infants a instal·lar-se temporalment en un camp de persones refugiades que els ofereixi condicions de vida dignes i possibilitats de futur.

Dret dels infants que demanen l’estatut de refugiat a gaudir d’assistència humanitària i a veure respectats els seus drets.

Els curtmetratges

Sinopsis:


Alí i la pilota

En un centre de detenció de persones refugiades on el temps i la vida passen molt lentament, hi viuen l’Alí, de 8 anys, la seva mare i la seva germana petita Fàtima. L’única distracció de la mare és fer mitja. Un matí hi ha una baralla entre interns i els guardes del camp reben ordres de confiscar tots els objectes punxeguts. Com que prenen les agulles a la mare de l’Alí, el nen s’empesca com aconseguir-ne unes de noves. Ordeix un pla fent servir una pilota i procurant-se l’ajuda d’una nena a l’altra banda del filat.


Plantar una llar

L’acció té lloc en un campament de persones refugiades d’origen sirià situat a Jordània. En Samer és un pare jove que ens explica com va prendre la decisió d’abandonar Daraa per salvar la seva família dels perills de la guerra. Al camp treballa de barber, la seva professió, i això el fa feliç. S’esmerça molt per oferir unes condicions de vida el més dignes possible a la seva muller i el seu fill petit.


Història d’en Hamid. Un viatge des d’Eritrea

Quan en Hamid tenia 10 anys va haver d’escapar d’Eritrea amb la seva mare. Van aconseguir arribar al Regne Unit i ser acollits com a persones refugiades. El seu pare no va poder marxar amb ells perquè estava sota vigilància: el govern el considerava un dissident. Mesos més tard, el pare d’en Hamid va morir. El protagonista descriu com li va costar assumir aquesta pèrdua i adaptar-se al nou país.


Carta a Sasha

Des del camp sahrauí d’Auserd, al sud-oest d’Algèria, la Fatma, de 12 anys, escriu una carta a la filla petita del president Obama, la Sasha. Vol donar-li a conèixer com és la vida en un camp de persones refugiades al mig del desert i sense massa esperances de retorn al seu país. Sobretot li demana que recordi al seu pare la promesa que va fer de treballar per deixar un món millor per als infants.


Història de l’Alí. Un viatge des de l’Afganistan

Quan la guerra de l'Afganistan es va intensificar, l’Alí, de 10 anys, va fugir amb la seva àvia cap al Regne Unit. En canvi, les autoritats van obligar als seus pares a quedar-se dins del territori afganès. L’Alí explica què li va suposar viure en un país estranger del qual no en coneixia ni tan sols l’idioma. Expressa també el dolor de la separació i la incertesa que sentia per si els seus pares eren vius o no. L’Alí parla de l’esperança de retrobar-se ben aviat amb el seu pare i la seva mare.


Història de la Rachel. Un viatge des d’un país d’Euràsia

Com que patia persecució per causes religioses, la família de la Rachel va haver de marxar del seu país. Després d’un periple per mig món, pare, mare i filla van aconseguir instal·lar-se al Regne Unit, on gaudien d’una vida força tranquil·la. Un dia van rebre una trucada informant-los que els havien denegat el refugi. Van enviar-los a un centre de detenció i posteriorment van ser deportats al seu país. Temps després, la família va escapar per segona vegada cap al Regne Unit, on finalment li fou reconegut el dret d’asil. Ara la Rachel ja és gran i vol estudiar Dret per ajudar altres persones que pateixen casos similars al seu.

Fitxes tècniques

Títol: Alí i la pilota (Ali & The Ball)

Direcció i guió: Alex Holmes

País de producció: Austràlia

Any d’estrena: 2008

Durada: 14 minuts i mig

Ficció sense diàlegs


Títol: Plantar una llar (Growing Home)

Direcció i guió: Faisal Attrache

País de producció: EUA i Jordània

Any d’estrena: 2014

Durada: 21 minuts i mig

Documental doblat al castellà


Títol: Història d’en Hamid. Un viatge des d’Eritrea (Hamid’s Story. A journey from Eritrea)

Direcció d'animació: Salvador Maldonado, Tom Senior, Jonathan Topf i Karl Hammond

País de producció: Regne Unit

Any d’estrena: 2012

Durada: 4 minuts

Animació doblada al castellà


Títol: Carta a Sasha

Direcció i guió: Faisal Attrache

País de producció: Espanya

Any d’estrena: 2013

Durada: 15 minuts i mig

Documental doblat al castellà


Títol: Història de l’Alí. Un viatge des de l’Afganistan (Ali’s Story. A journey from Afghnistan)

Direcció d'animació: Salvador Maldonado, Tom Senior, Jonathan Topf i Karl Hammond

País de producció: Regne Unit

Any d’estrena: 2012

Durada: 3 minuts i mig

Animació doblada al castellà


Títol: Història de la Rachel. Un viatge des d’un país d’Euràsia (Rachel’s Story. A journey from a Country in Eurasia)

Direcció d'animació: Salvador Maldonado, Tom Senior, Jonathan Topf i Karl Hammond

País de producció: Regne Unit

Any d’estrena: 2012

Durada: 5 minuts

Animació doblada al castellà

Qüestions a observar

Les condicions de vida inhumanes dels campaments de persones refugiades, on resten a l’espera de començar una nova vida i són desproveïdes de tota perspectiva de futur.

 

La determinació de moltes famílies recloses en camps de refugi per sobreposar-se a les circumstàncies i intentar mantenir la dignitat.

 

En els campaments de persones refugiades es fa molt difícil un creixement sa, equilibrat i enriquidor dels infants.

 

Els sentiments de por i traumes que acompanyen indefectiblement tots els infants en situació de refugi, fins i tot quan són acollits legalment en països occidentals.

 

L’esperit de solidaritat i ajuda vers altres persones que pateixin circumstàncies similars que manifesten els infants en els seus projectes de maduresa.

Propostes d'activitats

Us proposem algunes possibilitats d'enfocament, algunes més estructurades i altres més obertes:


1. Joc de rols: Distribució del grup en petits equips perquè després cada un triï un dels rols i situacions descrits en el document de suport. Cada subgrup haurà d’entendre el que ha escollit per després debatre’l i fer-se’l seu. Quan cada equip estigui a dins del rol, se’ls facilitarà el repte on es troba immers el seu personatge i hauran de resoldre’l responent a una sèrie de qüestions. Les conclusions s’exposaran i compartiran amb tot el grup.


2. Pluja d’idees i debat: Inici amb una pluja d’idees sobre les qüestions clau dels drets dels infants a treballar amb els curtmetratges: a) Quines conseqüències creieu que té haver de marxar per la força del país on vius? b) De què creieu que senten por els infants refugiats? Per què? Com els afecta? c) Amb quines dificultats es troben els nens i les nenes que s’han d’instal·lar en un camp de persones refugiades? I quan aconsegueixen arribar a un altre país que els acull? A partir de les idees recollides, es prepararà un debat amb tot el grup dividit en dos equips. Per tancar-lo, cada grup aportarà alguna cosa que ha après de l’altre equip.


3. Mural sobre els dret dels infants refugiats: Posada en comú de les qüestions sobre els drets dels infants refugiats que han sortit en els curtmetratges. En base a tot el recollit, decidir quin mural ens agradaria fer entre tots i totes per expressar les principals reflexions i reivindicar els drets d'aquests infants. Elaboració del mural seguint la/es tècnica/ques plàstica/ques que es consideri/n més convenient.


4. Rap pels infants refugiats: Es pot decidir fer amb tot el grup alhora, o bé el grup de participants subdividits en dos o tres equips. La idea bàsica és acabar plasmant la defensa d'un o més dels tres drets dels infants refugiats que hagin sortit en els curtmetratges en forma de rap. La proposta inclou que primer n'escriguin la lletra i, si és possible, després puguin enregistrar-lo en un suport sonor o bé audiovisual.


5. Posada en comú d'idees i intercanvi de reflexions: També es pot plantejar amb tot el grup alhora o bé amb dos subgrups en paral·lel que després intercanvien les conclusions a les quals han arribat. En un primer moment, es tracta de recollir les idees que han sorgit arran de la projecció dels curtmetratges. A partir de les qüestions expressades pels i les participants, es dinamitzarà un intercanvi de reflexions entre ells i elles amb l'objectiu de debatre els diversos punts de vista. Al final, es buscarà plasmar-los en tres idees clau que hagin resultat prou consensuades.

Enllaços d'interès:


Curtmetratge Ali & The Ball (Alí i la pilota)

Tràiler en anglès de Growing Home (Plantar una llar)

Sèrie completa Seeking Refuge (Buscant refugi) en anglès

Tràiler en castellà de Carta a Sasha

El viaje de Saïd. Coke Riobóo (dir.). Espanya, 2006

Lalia. Sílvia Munt (dir.). Espanya, 1999

Ser refugiat/da a Barcelona del Comitè Català d’ACNUR

Com a material de suport, descarregueu la guia didàctica adreçada a cicle superior d'educació primària


Descarregar PDF







Imatges

Us convidem a fer-nos arribar el resultat final de la vostra activitat posterior a l'anada al cinema i així ho podrem publicar en el Bloc:

www.cinemadretsinfants.org/creacions-escolars/


Podeu fer-ho per correu electrònic directament o bé fent servir algun recurs com ara el Drive, el Dropbox o el Wetransfer, sempre utilitzant l'adreça: teleduca@teleduca.org.


Per a més informació, podeu consultar:

www.cinemadretsinfants.org

www.barcelona.cat/infancia

http://ciutatrefugi.barcelona/ca

 

Guia elaborada per:

Teleduca. Educació i Comunicació SCP

www.teleduca.org

DEIXA UN COMENTARI

Amb aquest comentari, acceptes instal·lar una cookie al vostre navegador.